Quantcast
Channel: Alice´s Eventyrland
Viewing all 127 articles
Browse latest View live

Helt fantastisk sommer!

$
0
0
Dejligt at der findes langtidsholdbare blomster som Purpursolhatte, for næsten alt andet er afblomstret alt for hurtigt i det utrolige hede sommervejr.


Akelejefrøstjernerne afblomstrede så hurtigt at jeg kun ved et tilfælde nåede at tage et par billeder af dem.



Allerede midt på formiddagen var temperaturen 33 grader på vores overdækkede veranda, og det var endnu varmere i solen ude i haven, da der ikke er skygge derude før sent eftermiddag, så vi blev nødt til at lukke havedøren og blive inddøre det meste af dagen. Først efter spisetid faldt temperaturen udenfor til under 30 grader, så man igen kunne have døren åben. Når vi kom hjem fra cykeltur med Luna, omkring kl. 22.00, lod vi både have- og hoveddøren stå åben i 1-1½ time så huset kunne køles lidt ned af gennemtræk, ellers var det umuligt at sove i heden!

Middelhavs-sommeren var en oplevelse, men jeg foretrækker den nu med mere beherskede varmegrader. Aftenerne var til gengæld helt vidunderlige og jeg har nydt at være ude i haven til det blev mørkt og myggene blev for generende.


Jeg hængte dette tæppe op hver morgen for at dæmpe opvarmningen under pergolaen, og efter middag blev endnu et tæppe hængt op i højre side. Ganske hyggeligt og stemningsfuldt! :-) På billedet herunder kan man se mit tiltag for at skabe mere skygge over terrassen. Jeg har ført både blåregnen og vinen over mod parasolkonstruktionen. (som skal danne et skyggetag af rosa Lykkefund) Nu vokser begge planter som et T ud fra stolpen og danner et let løvtag, som får terrassen til at minde mere om en veranda.


Billedet herunder er et par dage senere, hvor jeg har plantet en rosa sommerfuglebusk. Jeg har længe ønsket mig noget som voksede højt på dette sted, både for varmedæmpning og rent kompositorisk. Sjovt at man opfatter farve efter hvad man har"indkodet/forventer" af en særlig plante... selvom floksen og sommerfuglebusken næsten er identisk i farven, opfatter jeg floksen som lilla, mens busken helt klart er rosa! :-D


Læg iøvrigt mærke til roserne helt nede i højre hjørne på ovenstående billede. Det er roserne Burgundy Ice og Odyssey som jeg plantede sammen sidste år. De klæder hinanden så utrolig godt! Deres blade og grønne knopper er identiske, så man ikke umiddelbart kan se hvilken der er hvad, og Odyssey´s let åbne knopper har samme farve som Burgundy Ice blomsterne´s yderside. Jeg glæder mig til de rigtig vokser ind i hinanden, men allerede nu er de så smukke sammen, at jeg varmt kan anbefale kombinationen!


Jeg er helt vild med snebynkens karakteristiske, filigranagtige blomsterstande, og dens elegance er så fin op mod den tunge masse af floks. Jeg er meget glad for plantekombinationerne her, og glæder mig usigeligt til det vokser mere til.


Til slut vil jeg vise lidt fra Tivoli. Vi tog derind sidste weekend, hvor temperaturen efterhånden var til at holde ud igen, og vi havde en pragtfuld tur hvor den sidste regnbyge kom under togturen derind. Vi blev til midnat og oplevede både Illuminationshowet og fyrværkeri, som min søn havde ønsket sig! :-)
Jeg fik mig lige en times tid til at nyde haveområderne på egen hånd, mens ungerne havde travlt med at prøve de vildeste forlystelser! Her en meget smuk sammenplantning ved Glassalen:



Jeg syntes disse sammenplantninger er utrolig smukke langs Glassalens smukke facade.

Alléen med skærmliljer i kæmpekrukker, er fuldstændig vidunderlig!



Tivoli er en dejlig have! :-)

Lige nu har vi endelig fået noget der minder om dagregn, og jeg håber at haven bliver gennemvandet, for jorden er knastør ned til ler-laget 30-40 cm nede. Leret er hårdt som cement og tørt.
Jeg plantede et par ting og blev chokeret over at jorden er tørt som pulver, endog kun 30 cm fra en rose jeg har vandet gennem hele sommeren, så vi har virkelig tørke!
Jeg har vandet så meget denne sommer, at jeg næsten følte mig som slave af min have! Faktisk spurgte "en stemme" mig: Hvorfor alt det besvær... Jeg var lige ved at miste haveglæden! :-/  
"Dræbersneglerunden" morgen og aften, den hader jeg! Konstant vanding og mandtal med hvilke der havde fået og hvilke der manglede... gjorde næsten udslaget! Men nu er der igen håb for at naturen arbejder med mig i stedet for at sætte mig på prøve!

Jeg håber vi alle får gennemvandet vores tørstende haver, og derefter kan nyde en dejlig lun sensommer! :-)

Indian summer og en del nyt

$
0
0
Sommeren er lige nu, som jeg bedst kan lide den; luften er frisk og solen varmer stadig dejligt. Bedene blev langt om længe gennemvandet af regn, og haven kan nydes i fulde drag! Den langvarige tørke har dog sat sine spor, for rigtig meget er allerede ved at se vissent ud. Heldigvis er der også meget der bugner af overflod og frodighed!


Det er første år at min grønne vin ved terrassen bærer druer, og det har jeg glædet mig til, for jeg elsker når solen gennemlyser de modnende gulgrønne klaser!
Den mørke vin i drivhuset er også begyndt at bære druer på den nye gren jeg har ført hen over drivhusets indgang:


Da vi endelig fik temperaturer som gjorde det udholdeligt at arbejde lidt i haven, fik jeg flyttet nogle roser og stauder. Min nabo fortalte mig nemlig, at til efteråret ville det store ahorntræ blive fældet, og det vil give en masse sol i min bageste del af haven. Den ene ide udvikler sig efter den anden, så haven har fået meget opmærksomhed og en det er blevet til en del ændringer

F.eks købte jeg sten for at lægge dem i stedet for græsplænen, og det så virkelig godt ud, stenenes lyse sandfarve passede så fint med mange af de natursten som er lagt i flisegangen.


Robinia-træet blev plantet ved den nye siddeplads, så man senere kan sidde i skygge i middagstimerne.


Men om få år ville stenenes fine sandfarve være overgroet af alger... så i længden ville det være spild af kønne sten. Jeg nåede at lægge halvdelen, samt tage et par billeder, før jeg gik i gang med at lægge dem på terrassen i stedet. Prøv at sammenligne nedenstående billede med dem fra forrige indlæg, hvor man kan se den gamle belægning:


Mens jeg havde travlt med stenprojektet, mindede min datter og hendes kæreste mig om at jeg havde talt om at få skiftet trapez-taget over terrassen, og at de gerne ville komme og lave det næste weekend. Jubiii... det er noget jeg har set frem til, for denne sommervarme har nærmest brændt tagpladerne af... plasticén har store sortbrune misfarvninger ved samlingerne og over bjælkerne. Det glæder jeg mig til at få skiftet ud!

Billedet herunder viser min dejlige nye terrasse som er helt ryddet for møbler. (de nye tagplader længere ude i haven, pynter så ikke lige billedets helhed)


I går sad jeg og pustede ud mens jeg fulgte et projekt med beskæring af et højt birketræ i en genbo-have, men pludselig væltede træet!!! Jeg troede at det var brast over i deres hustag, men det var faktisk en kontrolleret fældning. Jeg kunne rigtig godt lide det træ, for det kastede en dejlig lang sval skygge, som vandrede henover haven sidst på eftermiddagen og så var det et kønt træ. Nu kan jeg til gengæld se et smukt rødløvet træ, og kommer til at kunne se solnedgangene i foråret og efteråret:


Min nabo til denne side, har bygget et skur (det grønblå med skrå tag) så det er efterhånden en rodet udsigt pga. de mange linjer som krydser hinanden, og jeg glæder mig til hækken og roserne i espalieret vokser mere til.

Heldigvis er haven fuld af skøn blomstring, navnlig er rosernes remontering i fuld gang. Jeg er rigtig glad for William Shakespeare i forgrunden for de mange rosa og lilla tonede blomster:


Her er den fotograferet en tidlig morgen med dug på:


 Ligeledes skønne James Galway:


Queen of Sweden herunder, har nærmest blomstret none stop denne sommer..


... og herunder er det Souvenier de Mme. Auguste Charles, som jeg er mere og mere indtaget i, den rose har en helt særlig charme!


Over rosenbuen ind til drivhusene, skaber Giardina magi sammen med en sartrosa Latyrus. Jeg måtte op på en stige for at fotografere dem. (i baggrunden ses det mindste af de 3 birketræer som stod i genboernes have, da jeg flyttede ind. heldigvis er der stadig denne tilbage)


Orv ja, nu hvor jeg ikke længere har græsplæne, så måtte jeg bare have et par høje græsser i haven :-)


Det er en vidunderlig årstid og jeg håber I alle har nydt de seneste dejlige sommerdage! Jeg håber I alle fik glæde af regnen og igen kan sove godt om natten! ;-)

Kender I rosen: Parade?

$
0
0
Efter at have impulskøbt et par af klatrerosen Parade, googlede jeg den af nysgerrighed. Det er en patenteret rose fra USA 1953, og den får mange skønne ord med på vejen af folk som dyrker den. Jeg har lånt dette skønne billede som nogen har lagt ud på GardenWeb:


Alle omtaler den som en fantastisk hurtigvoksende og rigtblomstrende rose, og en dansk gartner skriver at det er en alt for underkendt rose! Den sælges i disse dage i Netto for blot kr. 25,-!!!
Den er pakket i en af disse "mælkekarton" lignende pakker, men indeni er der en flot og sund barrodsrose med lidt jord og plastic viklet om. (de tre jeg har købt var ihvertfald sunde og kraftige planter)

På pakken er rosen vist noget lysere end de eksemplarer jeg har fundet på nettet:


Efter at have læst om rosen, var jeg så glad for mit impulskøb, at jeg lige måtte ned og have en rose mere, og jeg har nævnt den til nogle bekendte, men jeg syntes jo også lige at jeg ville fortælle jer herinde om en skøn rose, som gemmer sig i en lille pakke, der ihvertfald aldrig har fået mig til tidligere at turde at købe den!

Måske nogle allerede kender den og dyrker den? Jeg ville være glad for at høre om jeres erfaringer.

Det hvide C og en masse sten

$
0
0
Vi havde besøg af denne smukke sommerfugl i Torsdags hvor vejret var rigtig sommerligt. Da jeg googlede den forvirrede det mig at plancherne skrev: Det hvide C under billedet af den, men den var god nok, det hedder denne sommerfugl faktisk!



Jeg mindes ikke at have set den slags ofte, og det er heller ikke en helt almindelig sommerfugl i Danmark. Den lyste så smukt op imellem purpursolhat blomsterne:


Sensommeren har jo budt på flere fornyelser i haven, først og fremmest den overdækkede terrasse ved stuedøren. Det nye tag har givet så meget lys til stuen og siddepladsen herude:


Før var lyset gulbrunt oppe under taget, men nu er her klar daglys over det hele, og de sandfarvede belægnings sten giver en dejlig stemning! I foråret og sensommeren, skinner solen helt ind på sofaen, og det er pragtfuldt at tage sig en lur/solbad herinde i varmen, selvom årstiden generelt er kølig.(ups..klædet i forgrunden hænger til tørre efter vindruesaft produktion)

De to hvide bambusstole har jeg fået af en veninde i bytte for den "amerikanerstol/bear-chair" jeg viste i foråret. Hun var helt vild med den stol og foreslog at vi kunne bytte... Jeg er blevet mere og mere glad for disse to stole, som passer så fint med den espalierkant jeg lavede oppe under tagets forkant.

I løbet af sommeren har jeg ført blåregnen ud ad en wire fra stolpen, på modsatte side af tag-espalieret, så planten danner et T. Det har givet pladsen foran huset meget mere sammenhæng og en dejlig verandastemning.


De store 50x50cm fliser fra terrassen foran huset, har jeg så brugt hvor græsplænen var før. Den nye siddeplads er cirkelrund og kantet med lavendel (de voksede her også da der var græsplæne) Jeg ville allerhelst have lagt chaucer sten imellem fliserne, men det er der ikke råd til efter at have brugt 1500,- på sandfarvede sten, og 1200,- på taget. (begge beløb incl. levering) Så det må blive et projekt til senere...
Jeg har så lagt fliserne med et lille mellemrum, hvor jeg har plantet trædebregner. Det skulle jo nødig blive det rene stenbro miljø!


Den nederste del af græsplænen blev til udvidelse af bed og afrunder siddepladsen med en vandtønde og en gruppe sten, samt et lille Robinia træ. Jeg har også ændret belægningen bag kastanjehegnet, til natursten med en ekstra diagonalt placeret flise, for at give gangstien sammenhæng:


Her står man så helt henne ved passagen foran vandhullet. Før lå her en halvcirkel af grå herregårds sten, og man kan stadig se den halvcirkel jeg lavede af brosten, der fungerede som overgang mellem natursten og herregårds sten. Halvcirklen opstod, fordi stien fra havelågen og en mindre sti ind til en lille skyggeplads, mødes her:


Kigger man mod havelågen herfra, kan man se at jeg endelig er blevet færdig med den belægning af brudfliser, som jeg startede i 2011, men jeg løb desværre tør for fliser dengang, og købte de grå herregårds sten til resten af halvcirklen: 
Jeg har længe haft lyst til at få en høj græs bag sukkertop-granen, og da jeg alligevel skulle grave de sibiriske iris op, besluttede jeg at plante det fyrretræ som jeg fandt på kompostbunken sidste efterår. Jeg læste at det kaldes et parasoltræ, og at det for 65 millioner år siden, var udbredt på hele den nordlige halvkugle! Det begyndte dog at uddø, og overlevede kun på 3 små Japanske øer! 
Spændende med sådan et træ i haven, så jeg har plantet det, her mellem lågen og sukkertop-granen:


Belægningen af brudfliser, glider over i natursten, hvor stien mødes med den lange sti op til huset, som består af diagonale fliser med natursten omkring. Herunder er billedet taget nede fra havelågen. Jeg syntes det skaber en fin sammenhæng og langt bedre helhed end med herregårds stenene:


Fortsætter man rundt langs halvcirklen, kommer man til min lille "hemmelige" mos-have. Jeg elsker denne lille siddeplads, og svaler ofte ned her, på en hed dag! :-)


I øjeblikket blomstrer roserne i de farver, som fremkaldte min kærlighed til roser, og det er et skønt sensommersyn! I dag kan jeg ikke undvære roser i mange af de andre farvetoner, men jeg bliver dog aldrig træt af den sarte rosa som jeg først forelskede mig i!:




Det er Scepterd Ísle, Queen of Sweden, Giardina, Nahéma og Alan Titchmarsh som iøvrigt er blandt de allerbedste og sundeste roser i min have. De rammes kun af stråleplet på nogle få gamle blade, som jeg blot nipper af. 
Jeg kan endnu ikke gøre fuld status på mine roser, da jeg har plantet nogle hvert år, så de er ikke lige etablerede, men de her 5 roser, kan man sagtens dyrke uden sprøjtning.
Rosenbedet ser noget "tyndt" og uensartet ud i år, fordi jeg har flyttet to spir-ærenpris som var blevet alt for store og massive derinde. Der er i stedet plantet 2 nye roser, og et par roser er klippet ned og flyttet.  


Vil man op for at nyde og dufte til Nahéma, får man samtidig et ret godt overblik over haven!
Jeg har brugt al min aktive tid i haven, siden hedebølgen aftog, og er rigtig fornøjet med resultatet!
Sikke en dejlig sommer det har været i år! :-)

Fra drøm til virkelighed

$
0
0
For 3 uger siden var jeg overbevist om, at jeg var færdig med at anlægge haven. Men efter Claus Dalby´s anmeldelse af Peter Wibroe´s bog: "Havekunst og tanketidsler" (en bog der straks blev købt), blev jeg ikke blot mindet om haverne omkring Middelhavet, som jo startede min havepassion; vand i centrum af haven, og overflod af planter og krukker udenom, ja... gerne med dækkende klatreplanter op ad de omgivende husmure.


Jeg blev også virkelig nysgerrig og draget mod den symmetri som de Islamiske haver var bygget over. Min baggrund er billedkunst og Illustration, og her giver symmetri en statisk virkning. Man taler om det gyldne snit i kompositionen som er en ca. 5/8 del, opdeling af billedet,  hvilket giver en naturlig dynamik.
Jeg har underbevidst taget denne "sandhed" med mig i anlæggelsen af mine haver, og tilmed postuleret at der overhovedet ikke var forskel på at male et billede, og opbygge en have... det var blot i forskellige materialer.
Men nu har jeg opdaget at symmetri brugt i haven, bibringer den en sælsom og vidunderlig ro, som jeg ikke tidligere har kunnet "fange", selvom jeg altid har søgt at skabe min have med en stemning af ro.

Billedet herunder er udsigten fra min terrassedør i september. Jeg åbnede det i programmet paint, og prøvede at male haven med en symmetrisk opbygning. Jeg syntes at forvandlingen virker helt vidunderlig og at man ligefrem drages mod at bevæge sig ud i haven! Prøv selv at klikke mellem de to nedenstående billeder med piletasterne.



For at realisere projektet skulle alle planter flyttes der hvor stien skulle gå, også alle løgene! Den gamle sti skulle brydes op og halvdelen lægges gennem bedet. Den yderste del af stien skulle også brydes op og fliserne vendes, og alle naturstenene skulle bruges andre steder.

En af grundene til at jeg på forhånd var lige ved ikke at påbegynde projektet, var tanken om at stien af diagonale fliser, langs terrassen mod drivhusene, sandsynligvis også skulle brydes op og rykkes, men se lige herunder hvor heldig jeg var; de eksisterende fliser mødtes spids mod spids, nettop her hvor stierne ville krydse hinanden, så løsningen blev denne "sammenfletning":


Herover er jeg færdig med den nye sti og igang med selve pladsen, hvor man i venstre side kan se den gamle sti med diagonale fliser. Pladsen blev nødt til at være helt i vatter, så alle fliser i højre side skulle hæves 3-4 cm, da min have altid har haft en hældning på tværs af haven.

Da jeg i sensommeren lavede fliseplads der hvor græsplænen havde været, brugte jeg ikke vatterpas, men hævede blot på øjemål, men det var altså ikke nok:


I dag ser denne fliseplads sådan her ud: (på en regnvåd oktoberdag :))


En anlægsgartner griner måske lidt af mit "store" projekt, men da jeg er gigtramt, har jeg ikke kunnet nå ret meget hver dag, og jeg måtte gå et par dage og "trække vejret dybt" inden jeg overhovedet gik igang med projektet, for det virkede noget uoverskueligt for mig, men lige pludseligt havde jeg sagt: A, og så var det bare at klø på! :)

Jeg var rigtig heldig med vejret, blot en smule støvregn nogle dage undervejs. I sidste weekend havde vi høj sol, men jeg havde gæster, så jeg kunne ikke få lavet noget. Heldigvis var vejret lige så fint dagen efter og jeg nåede lige at lave selve bassinnet færdig, inden den megen regn vi har haft i nogle dage... Hurra for det, for jeg bruger kun regnvand i mine vandhuller!! :)

Strimler af overskydende folie langs flisernes kanter beskytter selve folien.

Jeg har valgt at lægge fliser i bunden af bassinnet, for det er ikke urealistisk at hunden eller katten en dag ryger i, og jeg tror deres klør kan risikere at stritte af chok når de hopper op igen! Vandybten er blot 8-9 cm, da det jo kun skal være et spejlbassin. (nøøj hvor har jeg renskuret fliser! 9 stk af 50x50 cm og 48 af de små)

Den flisebelagte del af pladsen er 2,5 x 3,5 m. og udgravningen er 154x154x15 cm. p.g.a. mellemrummene med trædebregner, og målene passer som "fod i hose" med de kant-fliser som lå på hver side af den gamle havesti. Hele projektet har kun kostet 200 kr. for bassinfolien!

I de seneste dage med øsende regnvejr, har jeg fået sat krukken op og plantet en daglilje med meget smukt lysgrønt løv. Jeg ville nok helst have haft en bregne i krukken, eller en agave, men de er jo til hver sin ekstrem af behov. Jeg valgte at lade det lille bed, samt vandtønden bag bassinnet blive, for nok ønskede jeg symmetri i haven, men jeg ønsker ikke et formelt eller stramt look:


Da solen tittede frem efter den voldsomme regn i går, var der en dampende, let tåget stemning, men det er en smuk del af efterårs forfaldet:



Det allerbedste er at den udsigt som jeg nu har fra stuedøren, vil være interessant hele året rundt, og jeg glæder mig til at følge dens forvandling gennem årstiderne! :)


Jeg håber efteråret snart viser sig fra sin smukkeste side, og at I alle vil have tid og lejlighed til at nyde det. Efter alt det havearbejde jeg har lavet, efter at hedebølgen i sommers sluttede, tror jeg at jeg igen får mere tid til at følge jeres dejlige haver på bloggene, for det har jeg slet ikke haft tid til i et par måneder! :)

Hørte jeg nogen sige: "Rosens dag" ?

$
0
0
Så kan det da lige være at jeg vågnede op! Årets højdepunkt og tiden til "nydning"!
Desværre står haven endnu ikke i fuld rosenpragt, men de fleste har forsigtigt sendt en ballerinapyntet blomst afsted til det store bal.
Et par stykker tog glæden på forskud, og er allerede i afblomstring: Hurdalrosen kunne ikke vente med at træde dansen, eller måske foretrækker hun akelejer som kavaler... Det så helt vidunderligt ud, og jeg kan næsten ikke forestille mig en smukkere start på festen:



Allerede i Maj var der feststemning oppe under drivhusets glastag. Det er altså et syn for guder når ´Lady Hillingdon´ blomstrer så gavmildt... og sikke en duft der var derude!



Nettop i dag har rosen ´La France´ åbnet en blomst, som ligner de illustrationer jeg faldt for, blandt de mange der blev lavet af rosen, efter dens lancering i 1867. Denne rose blev berømt for at være den første moderne rose, og årstallet for dens fremkomst, blev besluttet at være skelsåret mellem de historiske og de moderne roser:

´La France´er en moderne rose, som i høj grad skriver rosen historie

I går fik mit eksemplar af den engelske rose Constance Spry´ sin første "perfekte" blomst. Hidtil har blomsterne været noget løse/skæve i det, så det var med stor glæde at jeg opdagede denne og jeg skyndte mig selvfølgelig at forevige den på foto:



Sidste år ændrede jeg jo stien fra terrassen, til at gå igennem midten af rosenbedet, og jeg måtte beskære en del roser hårdt for at flytte dem. De er i god gro og blomstrer snart, men de er ikke meget over en halv meter høje og syner ikke rigtig af noget blandt stauderne. Men det er egentlig ganske dejligt at opleve sin have som en staudehave igen :)



Heldigvis er der mange roser som ikke blev involveret i ændringen sidste år, og som er vokset rigtig meget. Rosen espalieret med Érinnerung an Brod´, er næsten helt tilgroet og er en vidunderligt udsigt fra terrassen.
Prøv at sammenlign billedet herunder med billedet oppe i bloggens header... det er fotograferet fra samme vinkel, men taget sidste år. Jeg syntes det er utroligt at der har været så stor tilvækst:


Læg også mærke til æbletræet med ´Mme Alfred Carriere´ oppe i venstre hjørne, det er ved at blive et rigtig rosentræ nu. :)
En anden ting der glæder mig meget i år, er at det ser ud til at roserne vil blomstre samtidig med de mange lavendeler. Farverne er så smukke sammen, så det har skuffet mig at roserne ofte har været på sidste vers når lavendelen for alvor blomstrer.



Herover kan man bedre se ´Mme Alfred´rosentræet, som jeg er særdeles glad for. Der er 3 forskellige clematis på vej op ad stammen, så det bliver spændende hvordan det ser ud om et par år!

Ahhh, dejligt at vi igen har sommer og at vores vidunderlige haver er vågnet af tornerose søvnen! :)

Tak!... for sommeren, rosenblomstringen...

$
0
0
...og for alle jeres varme kommentarer! :)
For nogle dage siden skrev jeg en lang Tak til jer, nedenunder jeres kommentarer, men da den skulle udgives skete der intet? Det skrevne var gået tabt, og jeg orkede ikke lige at skrive det hele igen som anonym.
At jeg overvejede at prøve valgmuligheden anonym, kræver lige en forklaring:
De første 3 måneder af min lange blog pause, var nemlig helt ufrivillig. Jeg havde fået en irriterende fil på min pc, som fik reklameskilte til at myldre frem som popkorn, så snart jeg gik på nettet. Efter ½ min. frøs siden og var helt ubrugelig! Mit virus program poppede røde skilte op for hvert minut, men kunne ikke fjerne filen.
Heldigvis viste det sig at det ikke var en skadelig virus, men blot en irriterende reklame fil, som min dygtige lillebror fra Jylland fik gjort kål på, da han var på besøg i vinters. Han downloadede flere programmer som han selv brugte hjemme og derudover resatte han min google-konto, da det tydede på at den sad der.
Derefter kunne jeg igen bruge internet, men jeg bemærkede at jeg ikke kunne kommentere på andre blogge, samt at det ikke var muligt at fjerne spam-kommentarer på min egen blog. Mit seneste indlæg, var egentlig en test på, om det overhovedet var muligt for mig at opdatere, og DET kunne jeg heldigvis godt! :)
Jeg er totalt ITspasser, men må nok hellere ind og checke i google kontoen, for at se om det er muligt igen at kunne kommentere som: Alice´s Eventyrland.


Jeg savnede jer helt vildt i de 3 måneder og savnede jeres blogge og billeder fra jeres haver! Men efter så lang tid, så var afhængigheden, eller blogge-rytmen ligesom lidt udvandet, eller noget....  jeg blev ved med at udskyde et indlæg... Vi var også ret optaget af at vælge gymnasium til min søn, og i Jan/Febr var vi til nogle arrangementer på forskellige skoler.
Hen på foråret blev vores hund syg, i starten blot lidt stille, men efterhånden ville hun kun spise frikadelle eller leverpostej! Dyrlægerne mente ikke det var så alvorligt og at vi godt kunne se det an, så der gik over 2 uger, før jeg til sidst bare måtte vide besked! Det var livmoderbetændelse og desværre den farlige lukkede version, så hun skulle straks opereres!
Operationen gik heldigvis godt, men det var i sidste øjeblik og det tog nogle uger før hun virkede rigtig frisk igen, og hun blev nødt til en ekstra penicillin kur, så hele den lysegrønne del af foråret, har vi slet ikke kunnet tage på vores dejlig lange skovture. Nu er hun heldigvis helt sig selv igen! :)

Jeg er virkelig glad for at kunne opdatere med indlæg, og dermed fik vist lidt fra haven før roserne for alvor blomstrede. I forhold til Rosens Dag, så var min have lige en uges tid bagud i år, for week-enden efter, var der virkelig gang i roserne.
Foran espalieret med Erinnerung an Brod, er Alan Titchmarsh og Geoff Hamilton vokset helt op i espalieret, og jeg finder deres farver helt fortryllende smukke sammen:






Det 3 af mine yndlingsroser, og de danner en skøn buket sammen. Bagest kan skimtes Constance Spry, men fra drivhuset ses hun tydeligt i højre side:



Constance Spry´s blomster nåede kun lige op i højde med espalieret i år, men der er allerede kraftig nyvækst igang, så jeg tror den vil dække meget af denne del af espalieret til næste år.
Herunder ses Paul Noél på rosenbuen ind til drivhus/urtehaven:




Til slut vil jeg gerne vise et fuglebur jeg fandt på skrammelpladsen, det passer da så fint til  rosentræet foran de sartrosa gederams :)


I dag har der været kraftige regnbyger her og jeg er lidt bekymret for resten af rosen blomstringen, men vandet var tiltrængt efter de hede dage.
Fortsat rigtig dejlig sommer til jer! :)


Opdatering d. 9.07

Jeg har lige prøvet at kommentere som anonym, og også testet ved at prøve at svare på en kommentar, men teksten forsvinder blot når jeg trykker: udgiv. Derfor svarer jeg her i stedet, og håber I kigger op i teksten her. :)

Jeg vil utrolig gerne have besøg af alle mine blogvenner! I er hjertelig velkomne! Læg bare en besked herinde, så kan vi maile sammen.

Jeg tror ikke jeg vil arrangere egentlig åben have, for min have er alt for lille og ingen vil kunne se noget for hinanden! Det er besværligt nok, blot at komme forbi hunden på de smalle stier :D Min have er bedst til at vandre rundt i alene eller nogle få personer.

Der er plads til 5-7 personer på terrassen, så det kan godt lade sig gøre med samkørsel, hvis I er flere.
Det kunne være så hyggeligt at hilse på jer i virkeligheden! :)

Kærlig hilsen Alice

Det gør så ondt at skulle klippe ned...

$
0
0
Flere af de engangs blomstrende roser er ved at være færdige, og det er så vemodigt at se buskene miste farverne og deres fylde ved sommerbeskæringen. De stauder som har blomstret længe, ser stadig godt ud, men bliver snart kedelige hvis de ikke klippes ned, og derved danner nye friske blade og eventuel ny blomstring.
Jeg glæder mig dog over alt det lys og luft som det giver til roserne og naboplanterne, og ofte dukker halvkvalte selvsåede vækster frem mellem de nedklippede stauder, som får en ny chance her i livet!


En af de roser som jeg snart må vente et helt år for at se igen, er Erinnerung an Brod. Dens skønne mørke farve og blomster rigdom, slår hele havens grundtone an, så den vil blive savnet! Jeg har plantet nogle klematis i samme farvetoner, så de kan tage over når rosen er afblomstret.
Herunder et aftenbillede, inden den store dead-heading-raid dagen efter.


Heldigvis er Alan Titchmarsh stadig fuld af blomster og knopper. (den rosa som vokser sammen med Erinnerung an Brod herover)


Alan Titchmarsh er en underskøn rose, som man åbenbart godt kan være heldig med, vil lege klatrerose.


En anden rose jeg har kær, er Jubilee Celebration (også en Austin rose) Den har et helt specielt farveskær:


De er heldigvis begge remonterende. Det er Alchymist desværre ikke, så det er endnu en rose som jeg må vente et år på at gense. Godt at man har taget nogle billeder af den! (den hvide ved siden af er Martine Guillot):


Eden rose har aldrig været smukkere end i år, min får ofte en stærk pink kant, yderst på kronbladene, men i år har den været så sart og fin i farven, som man kan ønske sig:


Eden rose er vokset helt op til taget på vægdrivhuset.


Lige ved siden af vokser Giardina som i år har haft mørkere blomster end normalt, men da jeg var oppe på stigen for at deadheade, hvilede denne dejlige buket af "rigtig" farvede Giardine roser, henover drivhustaget:


Imellem disse to roser, væver Paul Noël, (fra rosenbuen) sig ind, den har lange tynde og føjelige grene, som har en dejlig tendens til at hænge i kaskader:



Ved Claus Dalby rosenbuen er Rose Marie Viaud næsten i mål over buen. Dens farver er så smukt modspil til de lysegrønne toner i bunden af haven. Foran har jeg plantet den remonterende Purple Skyliner, og ligeledes på den anden side af buen:


Rose Marie Viaud er den mest fyldte af de småblomstrede lillatonede klatreroser, og farven varierer en del, men i en smuk skala:


Jeg er rigtig glad for denne overgang mellem rosenhaven og den grønne havedel:



Kigger man fra den anden side, kan man se James Galway der forhåbentlig vil danne et helt rosentræ med tiden


Der er nu også roser i den grønne del af haven; her er det Raubritter i forgrunden af et kig op mod huset, på en skøn sommeraften. Ved den anden side af rosenbuen, vokser Albertine og Violette:


Til slut vil jeg gerne vise hvor overdådigt Pegasus har blomstret i år. Den står lige bag det nye rosenbed, hvor der var sti indtil sidste år, og her troner den i ensom majestæt, fordi der endnu ikke er meget højde i bedet foran den. I år har den haft en slående lighed med Buff Beauty:


Det har været en fantastisk god rosen sommer indtil nu, de har vist haft godt af regnen i det kølige forårsvejr.
Min pc tid er degraderet til efter kl. 22:30 i øjeblikket, jeg nyder al den tid jeg kan i haven, så jeg har ikke fået løst mit google konto problem endnu. Jeg prøvede at lave en ny blog for nogle dage siden, i håb om at kunne kommentere fra den, men det lykkedes ikke da den åbenbart er under samme konti.
Jeg gider ikke rode mere med det lige nu, jeg vil ud i haven og nyde! :)

Jeg håber også at I får tid til masser af have-nydning og jeg ønsker jer en bragende god sommer!

Vidunderlig dag i superdejligt selskab :)

$
0
0
Vejret viste sig fra sin bedste side, sol med lette glidende slørskyer, og haven summede af bier og fuglefløjt...  og i bedste eventyr stil...


... visualiserede haven sin magiske hemmelighed! Selveste Havekongen havde nemlig lagt sin vej forbi disse kanter, og stod pludselig der i min have! Det var ganske ærefrygtingydende!


Heldigvis lo Havekongen ikke ad min have, og han viste sig som et dejlig varmt og humoristisk menneske, ligefrem og med begge ben på jorden, og det blev en uforglemmelig og skøn eftermiddag med havesnak og mange gode råd.


Tak Claus, for dit besøg og selskab! Det var fantastisk at møde dig! Du er til hver tid velkommen igen! :)


Heldigvis var der stadig lidt blomster tilbage at nyde i haven, jeg tror de var lige så stolte som jeg over at møde Claus Dalby! :)


Opdatering 19.07:

Tusind Tak for jeres dejlige hilsner! :)

Til Martin: Jeg håber du kigger op her for et svar (jeg kan desværre ikke besvare i kommentar feltet, sikkert fordi min google konto blev resat i vinters pga. en drillende reklamefil)

Det er Austin rosen: Alan Titchmarsh. Den har taget 3-4 år om at etablere sig, men er kæmpestor nu og med disse vidunderlige blomster. I efteråret sendte den 3 lange skud op i espalieret (de 2 længste skud var 2½ m.) og i år er dens blomster større og mere velformede end nogensinde! :)
(jeg har ofte læst at man blot skal halvere grenene, hvis de finder på at sætte så lange skud, men det er jeg rigtig glad for at jeg ikke gjorde!)

Endnu engang Tusind Tak Claus (hvis du læser med her) hvor er det vidunderlige billeder du viser på din blog! Du fandt virkelig helt nye vinkler som jeg ikke har tænkt på! :) Blomsterportrætterne er jeg dog særlig imponeret over, de er ligefrem med japansk elegance! Jeg bøjer mig i støvet over hvor fint du evner at fange smukke kompositioner! Wow siger jeg bare! :)

Kærlig hilsen Alice

Dejlige kombinationer

$
0
0

som jeg kan takke jer i blog-verdenen for! Jeg har lært mange nye stauder at kende, efter jeg begyndte at læse blogs, og det var skønt at opdage at jeres begejstring var lige så stor som min egen, når en nyopdaget staude... som løbeild dukkede op på de forskellige blogge.

En af disse, er den dobbelte: Geranium pratense ´Plenum Violaceum´ som her er i vidunderligt selskab med en skærmplante fra vejkanten. Jeg har spredt frøene med rund hånd, og jeg syntes denne er landet helt perfekt!:


Skærmene virker "dunede" at se på, eller som om der var lavet en udviskende foto teknik rundt om dens blomst, og det ser drømmedejligt ud sammen med geranien. De har begge unge blomsterskud som hænger elegant mens de venter på at det bliver deres tur til at spille hovedrollen i toppen af planten:


Lyserød røllike er en anden staude jeg aldrig havde hørt om før jeg begyndte at blogge. Den hvide har jeg altid holdt af i naturen, og jeg er glad for at den fandtes i min nuværende have da jeg flyttede ind.
Jeg købte straks en som i følge skiltet var lyserød! (senere viste den sig at være to-farvet gullig-rød! Jeg tror heldigvis at roserne har kvalt den, for den blomstrer ikke mere)

Mens jeg endnu ventede på dens blomstring, skete underet! Jeg fik pludselig øje på den fineste lyserøde røllikeblomst helt ude ved hækken, under æbletræet! Den stod i dyb skygge og blomstrede derfor senere.
Uvidende har jeg vadet rundt i den når jeg klippede hæk, og derfor ikke anet at min have rummede en rosa skat!
Den blev forsigtigt delt og plantet ud i bedene, og i dag er der så rigeligt af den blandt roserne, at jeg kan knibe de ældste af, for der er altid nye i udspring:


På begge billeder er den i selskab med Scepter´d Isle


Stjerneskærm er ligeledes en staude jeg levede i lykkelig uvidenhed om, men kun indtil jeg så den på jeres blogge! I dag kan jeg slet ikke undvære de fine grafiske blomster, og udover den hvide her, har jeg den i rosa:


Roserne er Alan Titchmarsh og Geoff Hamilton.


Lythrum ´salicaria ´Blush´ kendte jeg heller ikke, men jeg elskede den alm. vilde sort, så ´Blush´ var et must for mig, efter at have set den! Middelhavsprydløg er jeg også lykkelig for at være blevet præsenteret for, for den er uundværlig i haven:


Rosen Crown Princess Margareta faldt jeg for efter at have set den fra flere bloggere´s haver, den er utrolig smuk når den bleger lidt og jeg er rigtig glad for den:


Hydranga ´Limelight´ blev jeg også først bekendt med her i blogverdenen, og jeg var solgt på stedet!
Her danner den en smuk forgrund for den hvide lilje jeg plantede ud i bedet i efteråret. Heldigvis er liljen ikke ren hvid, men springer ud i de smukkeste "Måneskinsgule" toner. Skønt farveudtryk som Claus Dalby har præsenteret os for! :) Navnet rammer farven præcist og giver også en smuk accociation så man uundgåeligt kommer til at elske farven:


Rosa slangeurt, kranssalvie, mørkløvet sølvlys, rosa mjødurt, prærielilje og den rosa gederams ´Stahl rose´ (som jeg har vist i tidligere indlæg) er også nogle jeg først lærte at kende da I viste planterne på jeres blogge, så I skal have Tusind Tak allesammen for at have beriget min have! :)

Billederne er fra den forløbne uge, hvor jeg har haft travlt med at klippe visne roser og lavendel, samt forberedelse til week-endens 2 fødselsdage. Jeg elsker at være hjemme i haven på denne tid af året! :)

Problemet med ikke at kunne kommentere, tror jeg hænger sammen med at jeg ikke kan "logge ind". Når jeg er inde på bloggen som den ses på internettet, står den altid på: "Log ind" i øverste højre hjørne, der sker imidlertidig ingenting når jeg trykker.
Mens alting fungerede indtil i efteråret, husker jeg ofte at have prøvet at skrive en kommentar på andres blogge, men ikke kunnet udgive den, før jeg havde logget ind.
Jeg må jo nok hellere henvende mig til Blogger med problemet...

Skøn hybrid-årstid

$
0
0

Sådan midt imellem sommer og efterår; tid for overflod af frugt, bær og frø efter sommerens blomstring. Behagelige temperaturer og solen luner godt endnu, men forfaldet er også ved at kunne ses i bedene. Kort sagt Sensommer... et dejlig mildt og fredfyldt ord... og årstid! 
Roserne kaster sig stadig sorgløst ud i overdådig blomstring, men det er begyndt at være et uvenligt miljø for de fine kronblade, da både regn og morgendug tidligt sætter deres spor.


Giardina

Alan Titchmarsh

Alan Titchmarsh

Louise Odier

Fra sidst i September lader jeg de fleste frøstande stå, som f.eks. Liatris herunder, for jeg holder meget af at haven ligner naturen i efteråret og gennem vinteren. Jeg plantede nogle prydgræsser sidste år for at forstærke dette natur-look, men først i år er en egentlig plan født, for brugen af græs i min lille have:
To Molinia ´Transparent´ er flyttet til bedene på hver side af CD rosenbuen, og bag spejlbassinet har jeg plantet Diamantgræs med lave Præriegræs foran.
Jeg tror det bliver en meget smuk efterårs/vinter løsning på mit ønske om at skabe dybde i haven, at udsynet fra huset mod havens bageste rum, bliver diffust af forskellige græs-aks.


Igen i år har jeg brugt al min tid i haven og det kan måske undre at en have på 150 kvm kan være så tidskrævende, men udover pasning af 120 roser, så har jeg lavet flere ændringer. Nogle roser og stauder er flyttet (jeg har været rigtig glad for den lidt kølige, fugtige sommer) og med en del nye planter, syntes jeg efterhånden at haven er komponeret færdig.
Fliserne på pladsen ved spejlbassinet er vendt, så de nu ligger diagonalt. Det kan være vanskeligt at se på billedet herover, men på 2. billede herunder ses det tydeligere, og ideen med det ses også bedre mellem de to billeder herunder, fordi det blev lavet som en naturlig forlængelse af de diagonale fliser i stien ned til bassinet.

Billedet herunder er fra midten af Juli, og der var jeg endnu meget tilfreds med at have plantet en daglilje med smalle lysegrønne blade, i den krukke som står midt i bassinet. Men den fik tiltagende gule blade og var nærmest helt gullig allerede i slutningen af Juli, så den er skiftet ud med en Campanula poscharskyana ´Blue Waterfall´. Jeg kommer til at savne den friskgrønne højde som dagliljen gav, men dens rodklump var for stor til krukken og derfor vanskelig at vande og gøde. Nu håber jeg så at Campanulaens kaskader af violetblå blomsterranker opvejer savnet.



Billedet herunder viser mit nye bed fra sidste efterår, hvor jeg omplantede de roser som stod hvor den nye sti er, over hvor den gamle sti var. Bagved ligger det bed som jeg opgav at dyrke roser i, og hvor jeg for alvor begyndte at arbejde med høje stauder.
Den rosalilla floks stod i haven da jeg overtog den, og efter at være blevet delt et par gange, danner den en god baggrund, så bedet stadig er interessant her sidst i September hvor roserne for alvor genblomstrer. (altså når de er rigtig etableret):


Jeg har fulgt bedet intenst hele sæsonen, og har virkelig nydt farverne og blomsternes forskellige former gennem hele August:


Jeg har aldrig rigtig arbejdet med høje staudebede, så det er udelukkende på grund af inspirationen fra jer i blogland, at jeg har fundet nogle planter som jeg holder meget af og som passer godt sammen. Udover floks,asters, høstanemoner og den alm. violfrøstjerne, indskrænker min erfaring med høje stauder sig til, at jeg uden held, flere gange har prøvet de farverige ridderspore. (sneglene åd dem)

Lykken vendte heldigvis, da jeg faldt for den fine virginske ærenpris ´Album´, for den er både en smuk og nem plante, som jeg nu har 3 af, samt et par andre varianter. Den skønne purpur violette hestemynte kan jeg slet ikke undvære i haven nu, og heller ikke den elegante snebynke!




Jeg er rigtig glad for dette bed hvor ovennævnte planter springer ud samtidig med at første rosenflor takker af, og fortsætter helt til roserne blomstrer anden gang. (billedet er fra sidst i Juli)

Jeg ønsker jer en rigtig dejlig sensommer og farverigt efterår! :)

Morgendis og sensommersol

$
0
0
For et par dage siden stod vi op til morgentåge og solens lys dannede en fin hvid "regnbuebro" på himlen, modsat den opgående sol. Det var meget smukt og særpræget:



Tåge kan virkelig indhylde haven i en eventyrlig stemning:


Duggen komplementerer ligefrem rosernes skønhed...

Buff Beauty

Rose de Rescht

Queen of Sweden

Evelyn

Madame Alfred Carriére


Min have er desværre ikke stor nok, til at tågen kan danne den rigtig fine dybde af diset baggrund, men skoven er helt usynlig bag hækken, så når man kender haven, er den alligevel som forvandlet:


Herunder ses samme udsnit af haven fra omkring 1. Juli. Ahhh... hvilket dejligt gensyn :)


Nå, men tilbage til nutiden... og hverdagen:
Både Luna og jeg nyder vores daglige ture langs grøftekanterne i området vest for Furesøen. Vi begyndte at cykle derude om sommeren, efter at Luna for snart 2 år siden blev behandlet for hele 2 flåtoverførte sygdomme. Hidtil havde vi gået lange ture i skoven, med alle de flåter det medførte, men nu nøjes vi med at bruge skoven i vinterhalvåret.

Flere steder glider grøftekanten sammen med den omgivende natur. 

Cykelstierne er brede med græs på hver side, og vejene er ikke særlig trafikkeret, fordi folk bruger den nærliggende motorvej. Jeg elsker grøftekanternes fauna, og har masser af tid til nyde landskabet, for Luna er fuldstændig hook på at fange mus og mosegrise. Hun er blevet rigtig dygtig til det, og fanger for det meste en på hver tur. Musene æder hun med det samme, men de store mosegrise bærer hun pavestolt med på resten af turen.

Hun starter med at lytte rundt i græsset

Når hun hører musen, står hun nogle sekunder med det ene forben løftet... og fintuner... 

derefter springer hun højt op i luften, og lander med forbenene først: (jeg beklager billed kvaliteten)

Hun bliver i den stilling hun lander i, indtil hun har undersøgt grundigt om der var fangst. Hele tiden logrer hendes hale! Hun ser virkelig lykkelig ud når hun er på grøftekants-musejagt! :)

Nå, ingen mus... videre på nye eventyr!

Det er iøvrigt på samme måde at ulve i polarområderne ernærer sig i sommerhalvåret, blot er det lemminger de fanger. Ulve jager kun i flok om vinteren, for da er det særlig rensdyr de lever af. En af grundene til at man har genudsat ulve i norden, er for at få rensdyrene til at vandre, og derved udjævne skaderne ved græsning og gnav.

Jeg håber I nyder denne milde del af efteråret, lige så meget som Luna og mig :)

Tusind Tak for jeres dejlige hilsner på bloggen! Det glæder mig så meget at læse dem igennem! Jeg er meget ked af at jeg ikke kan svare jer i kommentarfeltet, og endnu mere ked af ikke at kunne lægge hilsner på jeres blogge!
Jeg har læst om mange problemer inde i "send feedback". for det kunne jo være at jeg kunne bruge et af svarene derinde, uden selv at skulle fremlægge mit eget problem. Langt de fleste som søger hjælp, har decideret mistet deres blog!!! Eller alle billederne er forsvundet!!!!  I forhold til det, syntes jeg jo egentlig at jeg er billigt sluppet.
Jeg fandt dog en som havde et lignende problem med ikke at kunne kommentere, og svaret gav mig ikke meget håb: Det var på brugerens egen pc at problemet lå, en fil eller noget... som blokerede for den cookie som kommentering var tilknyttet!!! Det aner jeg ikke hvordan jeg kan løse! Jeg har dog besluttet at fortsætte med at kigge listen igennem engang imellem, for det kunne jo være at der en dag kom et forslag op om en anden løsning.

Rigtig dejlig weekend :) 

Så er efteråret da vist en realitet!

$
0
0

Desværre! 
Godt at man fik taget lidt billeder af de skønne øjeblikke, endda blot for et par dage siden, for pludselig mærkes det tydeligt at sommerhalvåret er slut!

Sølvlys og floks

Ghita Renaissance

 Crown Princess Margareta

For blot et par dage siden kunne man gå på opdagelse i naturen i solskin...


...og forundres over livet... også over et væltet træs liv!


Tænk at falde så tungt... og rejse sig så storslået! Træets krone er kæmpestor, for øverst på roden er to nye træstammer skudt i vejret, som sammen med de gamle sidegrene danner en ny prægtig krone.


Jeg blev nødt til at vende tilbage med kamera, efter at have set træet, og heldigvis ville min søn gerne med på den tur. Her klatrer han op ad stammen, mens Luna lidt slukøret ser til.

Lad os håbe at efteråret har lidt mere af det her vejr at byde på! :)

Ohhh, heldigvis...

$
0
0

... er det ikke bare mig der er sær! Nu har mit kommentering problem fået en slags diagnose!
Da jeg i går prøvede at kommentere, skete der for første gang det, at jeg fik en fejlmelding side op fra blogger. (normalt sker der bare nul & nix når jeg trykker "udgiv")

På fejlmeldingen stod der:

Følgende fejl blev fundet: input error: Memcache value is null for Form Restoration.

Nu lyder jeg som en hel pc ekspert, men teksten er græsk/katolsk for mig, og jeg skrev teksten ned på et papir så jeg kunne stave den korrekt.

Længere nede var der et link til hvordan man kan rydde sine browsere´s cache og cookies, hvilket oplyses at kunne være en løsning. Min søn fik opereret cache og cookies ud af Crome, sent i aftes, men havde ikke tid til at sætte sig ind i hvordan med den gamle internet explorer.

Desværre hjalp operationen ikke, men jeg kan godt forestille mig at synderen ligger i den gamle internet explorer, for da jeg for et år siden fik problemer med reklame pop-ups og frosne sider, når jeg gik på nettet gennem Crome, prøvede jeg selvfølgelig med den gamle internet explorer, men den var pludselig blot en blank side med teksten:about blanc.

Jeg prøvede selv lige at læse vejledningen, og man skal begynde operationen på startsiden, hvilket kan blive et problem hvis den stadig er blank. Jeg opgraderede min windows 8 til 10 her i sommer, og jeg har slet ikke nogen option med: Internet explorer i den nye windows version. Nå... forhåbentlig får min søn tid til at kigge på det senere...

Til noget mere have relateret:

Der er jo denne skønne "regel" om altid at plante en klematis, når man planter en klatrerose, og jeg er varm tilhænger af den!
Men hvis klatrestativet er af den lave slags, så skal man tænke sig om med hvilken klematis man planter. Det gjorde jeg nu også, for det var en fra gruppe 3, men den blev alligevel alt for massiv i toppen hen på sommeren. Den var plantet i rosens skygge på et tørt, solbagt sted, og blev hurtig fuld af visne blade, så placeringen var nok den største fejl.


Det ser jo egentlig vidunderligt ud lige i hovedblomstringen, men et par uger senere valgte jeg at flytte den. Rosen var helt bar i toppen efter klematissen var væk, og længere nede fandt jeg begyndende rust, så der er altså voksesteder hvor både rosen og klematissen har bedst af ikke at vokse sammen.

Herunder ses rosen (Nahéma) 2-3 måneder senere, på en våd oktoberdag, men se hvor den er livet op af alt det lys den fik igen.


Rigtig god efterårsferie til alle! :)

Prydgræs og færdig haveplan

$
0
0
I år har jeg lavet nogle små fine justeringer af haven, særlig opblødning mellem nogle overgange af belægning mellem de to nederste haverum.


Jeg elsker det mos lignende udtryk som trædebregner giver, men jeg syntes egentlig området var blevet så stort, at der måtte kunne blive plads til et eller andet, som ville være smukt sammen med det. Et smukt træ?... tjaaa... En flot staude?... nahhh...

Da jeg blev opmærksom på hvor eng agttig jeg havde tilplantet bag vandtønden, slog det mig, at jeg sagtens kunne udvide med græsser mellem trædebregnerne foran vandtønden, så det hele blev en lille eng! Græsser gør jo ikke så meget væsen af sig i foråret, så det lave, grønne udtryk kunne formodentlig stadig nydes i en periode.

Om efteråret derimod vil området blive forvandlet af de vidunderlige florlette græsaks, og da det er en årstid hvor haven nydes mere indefra huset, var det jo oplagt med noget der kunne ses på afstand, og tilmed bibringe haven en forstærket årstids stemning.

I sensommeren plantede jeg derfor to diamantgræs, med to mindre præriegræs foran. De er plantet i rimelig store plastpotter uden bund, så den aggressive trædebregne er lettere at styre. Senere har de fået selskab af engblomme og engelsk græs. Desværre var de lange græsser knækket under transport, så der er kun et par aks i dem i år.

Når jeg går rundt i haven, er jeg fyldt op af forventningsglæde, der er ikke et eneste sted jeg syntes skal forbedres. Det er en virkelig dejlig følelse! Der er plantet nogle stauder og lagt en masse allium og tulipanløg i september, for først nu syntes jeg at haven var færdig nok til det.


I nogle dage har jeg opdateret på siden: Før & Efter, for billederne var nok et par år gamle derinde. I den forbindelse syntes jeg også jeg måtte lave en ny oversigts tegning af haven som den er nu, hvor jeg syntes den er færdig anlagt.

Hver gang jeg har tegnet havens gangarealer og bede som oversigt, er jeg blevet chokeret over hvor grimt det så ud, så jeg var lige ved at droppe at lave den, men da jeg har de tidligste oversigter liggende på siden, (og syntes de forklarer mere end ord) syntes jeg lige jeg burde færdiggøre det projekt...

Til min store overraskelse blev det slet ikke grimt denne gang! Det er faktisk nogle rigtig smukke linier som ligger i den endelige oversigts tegning. De små opblødninger af bed og gangarealer, som jeg har lavet i sommer, ændrer formerne til en rigtig smuk helhed!
Vand områderne er nok det som gør tegningen smukkest. Ihvertfald er jeg meget glad for den, for selvom det jo er i virkeligheden, at det er vigtigt at man er tilfreds med sin have, så er det altså en god følelse når haveplanen også er smuk! :)


Haveplanen er tegnet i Paint, direkte ovenpå den jeg kalder Fig. 3. inde på siden: Før & Efter.

Rigtig god weekend! :)


Et grafisk løft

$
0
0

Nu har jeg jo lige hævdet at jeg var færdig med at anlægge haven, men  jeg har i noget tid overvejet at skifte lavendelen ud med sukkertop-gran, i krukkerne oppe ved terrassen, og jeg ka jo godt lide at afprøve ideen i Paint: (hvis man klikker billederne store, kan man skifte mellem dem med piletasterne)



Der har tidligere stået sukkertop-gran i disse to krukker, men dengang stod de op ad en varm sydvendt mur, på hver side af hoveddøren, hvor jeg boede før. De trivedes dårligt, og blev skiftet ud til de lavendel som har stået i krukkerne i 6 år nu. Heldigvis overlevede den ene gran og flyttede med til denne have:


Jeg savner ofte de lysegrønne kegleformede skulpturer i krukkerne, men det tager lang tid for dem at vokse sig til den størrelse jeg ønsker, og de bliver for dyre at købe store, så ideen forblev på drømmeplanet.... 

... lige indtil forleden dag, da jeg spottede nogle pænt store cypresser til 49,- kr. i Netto, og så måtte drømmene igen afprøves i Paint. Selvom jeg aldrig for alvor er faldet for stedsegrønt, så elsker jeg den Italienske aura og elegance som cypress kan give en have. Prøv at sammenligne de to billeder herunder:



I vinters blev der fældet et stort ahorntræ bag hækken, så der er meget åben udsigt til taget bagved. Haven er til gengæld blevet langt mere solrig, og jeg har overvejet et espalier langs hækken, men cypressens lodrette linjer giver et betydelig flottere grafisk løft, end et vandret espalier langs hækken kunne give. Desværre læste jeg at den cypres jeg købte, (Ellwoodii) først om 10 år har nået de 2.50m som jeg har malet dem.

Alternativet blev 3 cypresser i krukker, og jeg syntes faktisk at de tilfører haven en antydning af Italiensk elegance og vil utvivlsomt gøre haven mere interessant i vintermånederne:  


Jeg blev færdig med at plante lavendelen ud og cypres i krukker ved 16;30 tiden, så billedet er taget en anelse for sent på dagen, jeg glæder mig til at se det i solskin. Hvis jeg bliver træt af dem, eller når de bliver for store, kan jeg jo heldigvis plante dem langs hækken :)

Skovtur og årets rose

$
0
0
Der er så fine farver overalt lige nu, og på en mild solskins eftermiddag syntes jeg at det er den smukkeste årstid der findes...


Der er stadig meget at nyde i haven, særlig rosen Alan Titchmarsh, som har blomstret siden slutningen af September. Det var også den rose jeg oftest fotograferede i sommers, for da var den fuld af udsøgt smukke blomster. Jeg er ikke et sekund i tvivl om at den er Årets rose her i haven:



Her & Her kan du se Alan Titchmarsh´ blomstring i slutningen af September. Man kan også se disse grene i knop, som blomstrer nu. Dengang troede jeg faktisk ikke at de ville kunne nå det, men det milde vejr lokker heldigvis til: "At springe ud i det" :) 

Jeg har tidligere nævnt at vi ikke længere går så meget i skoven i sommerhalvåret, pga. flåter. Selvom det stadig er flåtsæson, så kan hverken de eller 7 vilde heste holde mig fra skoven sidst i Oktober!
Billedet herunder viser sådan en fin farve overgang fra det helt brunrøde i toppen, over orange og gult til grøn i bunden:


Når vi nu taler om at kåre en vinder, så må pladsen gå til birk i år, for den har været ualmindelig smuk dette efterår:








Bøgeskoven er langt om længe også begyndt at gløde vidunderligt. Det kan varmt anbefales at tage en travetur i skoven denne week-end, for at nyde de smukke farver og det lune vejr!

Rigtig dejlig Week-end! :)

Juleklar

$
0
0
Den seneste uges gråvejr har jeg brugt indendøre, fordi jeg i stedet for planter, har købt mig en stenvæg! Jeg er jo helt tosset med sten, og har ønsket at bo i et naturstens hus siden engang i 80érne!
I dag kan man heldigvis købe sådan en væg som tapet, og i Bilka fandt jeg denne, som rammer lige den stemning i lyse sandsten, som jeg har drømt om:


Det var lige hvad min lille stue manglede! Det ser simpelt hen så hyggeligt ud sammen med mine møbler.
Jeg er kommet helt i julehumør af det, og glæder mig vildt meget til jul nu.
Billederne er taget i dag, mens stuen var badet i sol... først formiddagssolen og senere i eftermiddagslyset:




Er det ikke utroligt, hvor meget stemning man kan købe for 399,- kr.?

Et november eventyr

$
0
0
For lidt over et år siden kunne jeg lige pludselig ikke bruge mit internet. En fil på pcén fik reklamer til at poppe op som popkorn, hvorefter siden frøs! Det stod på i næsten 3 mdr. indtil min kære lillebror fra Jylland, var forbi og heldigvis gerne ville bruge tid på at få min pc i orden. Det lykkedes heldigvis, men desværre har problemet medført at jeg ikke kan kommentere. Det er ind imellem virkelig frustrende, og jeg prøver af og til på at løse det, men jeg ender altid med at blive i så dårlig humør af at rode med det...
Jeg følger selvfølgelig stadig med på jeres blogge, for det gør mig rigtig glad! :)

For et års tid siden begyndte min nye lupin at blomstre i haven, jeg fulgte den gennem det ugæstfri senefterår, for jeg ville jo gerne have lavet et indlæg om den sidste år, men det indlæg kommer altså et års tid forsinket. :)

Sidste sommer faldt jeg for en lupin i den yndigste Wisteria-lavendel farvetone, men da jeg kiggede til den et par dage efter plantning, var den ædt ind til ribberne af snegle! En hurtig redningsaktion var nødvendig! Den blev i stedet plantet i krukke højt over jorden, og kom sig langsomt, men det var først hen mod November at den havde kræfter til at blomstre...


Blomsterne holdt over en måned i de kølige temperaturer...


Til sidst var den vel nærmest konserveret af frost


For da det blev tøvejr var det desværre sket med den ranke skønhed...


Heldigvis har den blomstret helt normalt i denne sommer, og sneglende har ikke fundet op til den.


Rigtig dejlig week-end til jer! :)

Skønheden og...

$
0
0
...Uhyrligheden!

Da vi i går fik snevejr, ventede vi med en gåtur, indtil der ville være mindst 10 cm sne, men da vi gik ved 21 tiden, var der allerede kommet 25 cm sne! På med høje vinterstøvler, hue og jakke, og ud i Eventyr-verdenen udenfor. Det var umådelig smukt, rent Disney! Grene var bøjet mod jorden og jeg har aldrig tidligere set så tykt lag sne på grene før.
Verden var vidunderlig lys af sneen og selv i skoven var der helt lyst. Det sneede desværre alt for meget til at tage kamera med ud, for snefnuggende var kæmpestore og våde, og vi fik hurtigt gennemblødte handsker og hår. Men jeg ville ønske jeg havde fået taget billeder af den vidunderlige hvide verden.
Mens vi gik i skoven hørte vi nogle store grene brække af rundt om os, så lige pludselig blev stemningen mindre eventyrlig, og vi søgte hen mod nærmeste udgang, mens vi spejdede op mod kronerne for at undgå at gå under store egetræer... Jeg kan ikke huske at have oplevet at kæmpegrene brækker af træerne pga. sne, men... Uh ha hvor alvoren var begyndt at gå op for mig... ikke blot hvor farligt der var i skoven når grenene var så tunge af sne, men også at komme hjem og checke mine roser og buske i haven.

Da vi kom hjem brugte jeg næsten en time i haven på at ryste sne af nedbøjede roser, buske og den nye hæk som var helt lagt ned, samt at skrabe det 20 cm tykke lag sne af drivhustagene. Inden jeg gik i seng ved 2 tiden, gentog jeg redningsaktionen i haven, hvor der allerede var kommet 15 cm sne på drivhusene igen, og jeg fik endnu engang gennemblødt ærmer og halsåbning på frakken, fordi det sneede så meget.
I entreen og på badeværelset hænger 3 frakker og afdrypper, vanter, huer, strømper og halstørklæder hænger rundt om på radiatorer, samt 4 par vinterstøvler på aviser! Sådan et kraftigt snevejr sætter sine spor! :)


Billedet her er taget kl. 11 søndag formiddag, hvor det meste sne var smeltet på træerne, men se lige hvor tykt lag sne der stadig sidder på tørresnorene her. Det viser hvor fast den våde sne var frostlimet til alt den landede på. Diameteren er over 10 cm...


Med sådan en tung sne fastlimet på grene, kan det ikke undre at selv store kronegrene brækkede af i nattens løb.  Der ligger mindst lige så mange kæmpegrene i skovbunden, som efter Oktober stormen i 2013.


Man kan blot gå omkring 10 meter, og så ligger der igen grene over stien i skoven... Uhyggeligt at tænke på at vi gik her lørdag aften, da grenene begyndte at brække af.


Mange stammer fra trækronerne var brækket, men ikke alle var faldet ned på jorden...


Tænk engang at det smukke snevejr vi nød i aftes... var lige så ødelæggende som en stærk storm.


Træerne herunder er normalt virkelig smukke og harmonisk opbygget, jeg holder meget af dem og har overvejet at få sådan et i haven. De står 50 meter fra mit hjem, men i nat er de helt ødelagt af brækkede grene:


Det er så trist at se hvad sneen har ødelagt! Jeg er glad for at vi havde en vidunderlig tur i aftes, hvor vi intetanende nød sneen og det dejlige landskab, for dagen efter var der slet ikke noget at råbe hurra for...


Da jeg var nede for at handle så jeg en karport som var kollapset under sneens vægt, og dannede et trist M...
Heldigvis fik jeg reddet mine drivhuse, ved at skrabe ialt 35 cm tung tøsne af efter aftenturen og kl. 2 om natten, og om morgenen lå der omkring 10 cm som var godt igang med at tø, så det lod jeg ligge. Så vi må have fået over 40 cm sne ialt.

Ind til videre er jeg sluppet med nogle knækkede buddleja- og rosengrene, og en opstammet Rose de Rescht har brækket stammen. Når det igen er tøvejr vil jeg prøve at lave stiklinger af toppen, det lykkedes fint med Charles de Mills for et par år siden, da den brækkede ved denne årstid.

Opdatering d. 23 Nov. med solskinsbilleder:

De smukke træer er blevet beskåret for knækkede grene, det ser heldigvis ud til at de lader træerne stå.

Et kig ned af vejen hvor jeg bor, det er helt umuligt at cykle.


I dag fik vi vovet os lidt længere ind i skoven, her mødte vi en betjent som sagde at der officielt var frarådet al færdel i Hareskoven, pga. nedstyrtnings fare af grene, og vejene ind i skoven var spærret af væltede træer, så man kunne ikke komme tilskadekomne til hjælp...



Men hvor var der dog også bare smukt i solskinnet!:



Efter at have fået den officielle besked om at al færdsel i Hareskoven var frarådet, spejdede jeg endnu mere grundigt op i trækronerne på hjemvejen... det var altså et trist syn!



Vel hjemme igen måtte jeg lige en tur ud i haven, og jeg kunne altså ikke stå for disse to motiver:


Jeg har rystet denne gren løs fra det dybe sne på drivhustaget, 2 gange, natten til søndag, men det kan slet ikke ses på de skønne Edenroser :)

Dr.1 Nyhederne beskrev her til aften, fænomenet med de mange ødelagte træer, som en hundredsårs begivenhed!
Du kan se det Her


Jeg håber at I er kommet godt igennem snevejret!

Viewing all 127 articles
Browse latest View live